Hostinec na poslední míli

Okrádá-li hospodský stát či neokrádá-li hospodský stát? Toť téma, v souvislosti s dnešním spuštěním elektronické evidence tržeb, více než aktuální.

Česká hospoda na návsi vesnice, to není žádná lecjaká věc! V hospodách se Čechové od pradávna setkávají a řeší společně své malé i velké problémy. V hospodách se nejednou měnil běh národních dějin. V hospodě vždy najdete spolehlivou vrbu ale i ochotnou a účinnou pomoc, je-li jí třeba. Zejména v hospodě na vsi. Žel, vesnická hospoda je dnes druhem silně ohroženým a pomalu, ale jistě vymírajícím a mizícím.

Upřímně řečeno, krátí-li hospody daně či nekrátí, je mi v kontextu obřích dotačních podvodů a všudypřítomné korupce, srdečně jedno. Co mi však jedno není, zda budu mít hospodu po ruce i na naší malé vesnici. Zda se i na malých obcích budou mít lidé nadále kde scházet, plánovat společné slavnosti, pořádat zábavy a plesy. Zda bude i nadále na vsi místo, kde se kutí a uvádí v pohyb takřka veškeré dění a rozvoj těchto malých vesnických komunit. Není mi jedno, zda poslední oázy malých vesnických společenství nenávratně zmizí pod úderem nemilosrdné pěsti trhu a nenasytného státu.

Tvrdím, že hospoda, jakožto významná a nezastupitelná obecní instituce, by měla být naopak státem chráněna. Chráněna coby významné české národně-kulturní dědictví. Chce-li stát i tento poslední originální folklór české vesnice nekompromisně podřídit korporátně orientovaným pravidlům, měli bychom naopak my, vesničani, stejně nekompromisně trvat na tom, aby stát garantoval dostupnost hostince i na poslední míli, stejně jako je tomu s telefonním vedením či elektřinou. Nechť místo honosných Čapích hnízd pro fajnovky zadotují se raději vesnické hospody pro obyčejné lidi. Nechť na každé poslední míli je k dispozici obecní prostor, kde bude moci v symbolickém nájmu existovat malá hospůdka či klub, daněný symbolickou paušální daní. 

Půjdou-li totiž věci dál tímto směrem, přijde jednou den, kdy z malých vesnic zmizí poslední hostinec a lidé na malých obcích už definitivně zůstanou uzavřeni doma před svými televizory. Možná tohle přesně politikové chtějí a potřebují. Aby se lidé nesetkávali, nediskutovali, neorganizovali se. Z práce aby běželi rovnou domů, kde se připojí na oficiální mediální kanál, který jim bude den po dni vymývat mozky a měnit je v ozubená kola systému, kterému pak bude lze konečně pohodlně a bez omezení vládnout... 

Autor: Michal Kracík | čtvrtek 1.12.2016 10:28 | karma článku: 30,57 | přečteno: 861x
  • Další články autora

Michal Kracík

Kajínek na hrad?

31.5.2017 v 9:43 | Karma: 12,01

Michal Kracík

Bedřich Smetana Superstár

20.11.2016 v 19:25 | Karma: 13,52

Michal Kracík

Halloween keltský

1.11.2016 v 11:22 | Karma: 18,39