Polemika s Liborem Michálkem o EET

21. 03. 2016 0:00:00
Senátor Libor Michálek ve svém dnešním blogu soudí, že EET bude pro české podnikání nakonec přínosem. Vymýtí totiž "nepoctivé" živnostníky, účtující "bez papíru", zatímco ti poctiví budou mít konečně férové podmínky.

Jsem bývalý živnostník. 7 let jsem provozoval živnost, která práci bez faktury prakticky neumožňovala. Pracoval jsem 18 hodin denně, přišel jsem o zdraví, o rodinu a nakonec i o tu firmu. A to ne proto, že bych pracoval špatně nebo nebyl o mou práci zájem. Položilo mne dravé prostředí, panující v českém podnikání, kde stále platí ono Písaříkovo okřídlené, že tajemstvím úspěchu je levně nakoupit, draze prodat a pozdě platit faktury - nebo ještě lépe, neplatit faktury vůbec!

Tak, jak je u nás nastaveno podnikatelské prostředí, bohužel platí, že s poctivostí spíš dřív pojdeš. Byl bych první, kdo by jásal při změně k lepšímu. Ta však nepřijde s elektronickým šmírováním, ale s posílením pozice obyčejného malého živnostníka nejen vůči úřadům, ale zejména ve vztahu k právnickým osobám a velkým podnikům a korporacím.

Živnostníka lze dnes často efektivně zlikvidovat prakticky už nezaplacením jedné větší faktury. Živnostník, to není ten, co si vozí zadek v bavoráku a dřou na něj zaměstnanci. Živnostníka potkáte v rozhrkané dodávce, ve svátek i v neděli špinavého a v montérkách. Živnostník žije od faktury k faktuře a denně se ptá sám sebe, proč se na to nevykašle. Táhne tu bídnou káru dál proto, že miluje svobodu a nezávislost a je příliš hrdý na to, aby se nechal živit státem na sociálních dávkách.

Libor Michálek vidí v živnostnících podvodníky, kteří v polovině roku vystavují fakturu s číslem 001. Já v nich vidím spíše lidi, kteří stoprocentně převzali odpovědnost za své životy a životy svých rodin, které stát nemusí živit, nemarodí, nenaříkají že mají malé platy, neberou si placenou dovolenou, neplatí pro ně pracovní doba, víkendy ani svátky. Jsou to nezávislé samostatné jednotky, které jsou pro stát a ekonomiku obrovským přínosem už jen tím, že jsou. A byli by nesporným přínosem i tehdy, kdyby nezaplatili na dani z příjmu ani jedinou korunu.

Jediné, co živnostník od státu chce a opotřebuje je, aby mu poskytl klid na práci a ochranu před dravými podnikateli, kteří ho mohou vyhladovět či převálcovat, kdykoliv se jim zachce. Před predátory, kteří zneužívají svou ekonomickou sílu a proti jejichž armádám právníků nemá malý živnostník žádnou šanci. Před jednateli společností, kteří na rozdíl od živnostníka ručícího celým svým majetkem, mohou kdykoliv opustit potápějící se loď s minimálními ztrátami, obratem naskočit na jinou a pokračovat ve své korzárské plavbě s politiky a lobisty v zádech.

Dokud stát živnostníkovi takové podmínky není schopen či ochoten poskytnout, nemá dle mého názoru právo od něj nic žádat.
A než se tak stane: AŤ ŽIJE ŠEDÁ EKONOMIKA!

Autor: Michal Kracík | pondělí 21.3.2016 0:00 | karma článku: 21.25 | přečteno: 418x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.92 | Přečteno: 462 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1293

Středočeský vesničan naplavený z Moravy. Konzervativní liberál a občanský aktivista. Člověk, který má více otázek než odpovědí. A s každou odpovědí nachází další a další otázky, které zvou a lákají k novému hledání...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...