Proč zrovna Tibet?!

29. 03. 2016 13:32:09
Na velikonoční pondělí bylo v Praze nejen horko, ale i nezvykle rušno. Kdo neviděl, aspoň četl. Ale i ten kdo nečetl, hlásá názor. A na názory, to musíte uznat, na ty jsme my Češi machři! Nu, tedy taky jeden přidám...

Nejvyšší představitel ekonomické supervelmoci číslo jedna přijel na historicky první návštěvu České republiky. Prezident Zeman se hodil do gala, navlékl rudý svetr a vyrazil svému protějšku vstříc cestou, lemovanou rudými vlajkami s pěticípými hvězdami. Kolem cest mávali drobní Číňané v červených košilích mávátky a obrovskými praporci. Provolávali hesla dle instrukcí z ambasády a vše se zdálo být krásné a dokonalé... Nebýt těch zpropadených tibetských vlajek!

Proč s těmi tibetskými vlajkami pořád otravují? Copak si ještě dnes někdo myslí, že Tibet bude někdy samostatný? A chtěli by vůbec dnešní Tibeťané žít zpět v kruté feudální teokracii, která se dělila na vládnoucí lámy a zotročené nevolníky? Opravdu někdo věří tomu, že hluboké duchovní a filozofické učení současného Dalajlámy má něco společného s realitou tibetské tradiční společnosti? Jsou lidé s tibetskými vlajkami tak naivní, neznalí nebo je to jen móda, zamávat si vlajkou a zakřičet "Svobodný Tibet!", lhostejno, co to vlastně vůbec znamená?

Přiznám se, že patřím mezi ně. Mezi ty věšiče a mávače. Nevím, co to znamená pro ostatní aktivisty, ale můžu vám osvětlit, proč dnes s tibetskou vlajkou na žerdi vyrazím do pražských ulic já.

Čína je na prahu jednadvacátého století nezpochybnitelnou ekonomickou supervelmocí číslo jedna a koupila si už prakticky všechny. Včetně Spojených států, které dnes patří mezi její největší dlužníky. Když někomu dlužíte, nezůstává vám věru příliš prostoru pro kritiku. A tak můžeme na Internetu najít obrázky kterak prezident Obama vítá a britská královna vítá a frau Merkel vítá. Vítají všichni. Je to konec konců slušnost, přivítat hosta, když jste si jej pozvali.

Prezident Zeman jde ale dál. Jen vítat nestačí! A tak šaškuje v rudém svetru a neví jak hluboko by svému čínskému protějšku vlezl. A já na to koukám a vůbec z toho nemám radost. Nejvyšší představitel mé země se chová před komunistickým pohlavárem jako lokaj! Celý uslintaný před ním vrtí ocáskem a třese se aby mu už konečně hodil kost!
Necítím hrdost, jen hanbu a zlost. Co proti tomu mohu dělat? Jak se mohu bránit? Mám vůbec šanci vyjádřit nějak svůj nesouhlas?

Tibetskou vlajku vnímám jako červený hadr, kterým lze před rudým býkem zamávat a vědět, že ho to štve. Číňané nezapomenou přilepit deklaraci o uznání politiky jednotné Číny, včetně nároku na Tibet a Tchaj-wan, na každý kus papíru, který si ve světě nechávají podepsat. Čínští vítači byli včera instruováni, aby svými prapory a transparenty překryli billboard s Havlem a Dalajlámou i případné aktivisty s tibetskými vlajkami. A dnes, aktuálně, policie postupně uzavírá každé další místo v blízkosti hradu, kam organizátoři přesouvají nahlášenou demonstraci na podporu Tibetu. Hradní pán zřejmě dostal čočku...

Ne, už ani Dalajlama nebojuje prvoplánově za nezávislost Tibetu, ale za právo tamních obyvatel na důstojný život, na svou svébytnost a svobodu.

Tibetská vlajka dnes již neznamená nezávislý a samostatný Tibet a už vůbec ne Tibet v jeho teokratické feudální podobě z první poloviny minulého století. Tibetská vlajka je symbol! Symbol odporu proti análnímu alpinizmu, kterého se vůči Číně dopouští naše politická reprezentace v našem jménu. Symbol odporu proti komunistické diktatuře a imperiální politice Číny. Symbol nesouhlasu s čistě pragmatickou zahraniční politikou státu, který byl ve světě znám jako neochvějný zastánce lidských práv. Symbol proti konzumnímu přístupu k životu, kdy plné kapsy jsou víc, než lidská důstojnost a lidský život.

Proto dnes půjdu a budu mávat tibetskou vlajkou směrem k hradu, i kdyby mne nepustili dál, než na Karlův most!

Autor: Michal Kracík | úterý 29.3.2016 13:32 | karma článku: 32.34 | přečteno: 5886x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 126 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 540 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 520 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1293

Středočeský vesničan naplavený z Moravy. Konzervativní liberál a občanský aktivista. Člověk, který má více otázek než odpovědí. A s každou odpovědí nachází další a další otázky, které zvou a lákají k novému hledání...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...