Michal Kracík

Halloween keltský

1. 11. 2016 11:22:10
Opět jste to letos schytali, že jste podlehli módě a po amerikánsku dlabali s dětmi dýně? Nic si z toho nedělejte. Keltové to dělali už v době, kdy ležela Amerika ještě daleko za okrajem světa.

Keltský rok se dělil na dvě části. Část letní, plnou hojnosti, plodnosti a úrody a část zimní, kdy vládne temnota a smrt. V poslední říjnovou noc, kdy se stírají hranice mezi živými a mrtvými, vracely se domů duše zemřelých příbuzných. U večeře se prostíralo i pro ně a aby našli obtížnou cestu ze země mrtvých, rozsvěcovali Keltové u svých domů lampy z vyřezané řepy a na obranu před zlými duchy zapalovali ohně, oblékali se do cárů a malovali si na obličej masky.

Druhý den vyprovázel mrtvé příbuzné zpět k mohylám a hrobům průvod s pochodněmi, hudbou, zpěvem a tancem. Domů se pak lidé vraceli potichu a potmě, aby se s nimi duchové předků již nevraceli.

Tak, jak docházelo během stěhování národů k mísení lidí, docházelo také k mísení kultů a zvyků. Nově příchozí národy přinášely své bohy a svátky, které se časem smísily s těmi původními. Když se pak Evropou začalo masivně šířit křesťanství, potřebovala papežská církev rychle potlačit původní pohanské bohy a zvyky a nahradit je svými.

Z mýtických dračích jezdců slunečního boha se tak stal sv. Jiří bojující s drakem, z oslav jara a plodnosti se staly Velikonoce, ze slavností zimního slunovratu Vánoce a ze Samhainu Svátek všech svatých neboli Dušičky.

Keltové postupně ustupovali z Evropy, až nakonec skončili v dnešním Irsku, kde žijí dodnes a mnoho starých keltských zvyků tam stále přežívá. S irskými přistěhovalci se potom tyto zvyky dostaly do Ameriky a jelikož je irská přistěhovalecká enkláva v Americe hodně početná, zlidověla tam část keltského svátku Samhain v podobě Halloweenu, který se slaví v předvečer Svátku všech svatých.

Takže pokud se mne ptáte zda bych dal svým prarodičům na hrob vyřezanou dýni, tak klidně. Proč ne? Ono totiž svíčky, kterými momentálně tak krásně září všechny hřbitovy, mají naprosto stejný původ jako halloweenské dýně - v prostém keltském svícnu z vydlabané řepy.

Autor: Michal Kracík | karma: 18.39 | přečteno: 566 ×
Poslední články autora