Kajínek na hrad?

Ve hře Prezident 21 jsem nominoval Jiřího Kajínka. Mnoho lidí pohoršilo, že se někdo (já) opovážil nastolit otázku, zda by mohl být prezidentem pravomocně odsouzený nájemný vrah. 

A mohl by? Ze zákona ano. Dokonce by pravděpodobně mohl být zvolen i během výkonu trestu a sám si pak následně udělit milost. Pokud by mu tedy vůbec někdo dal svůj hlas.

Bylo by snadné zpřísnit zákon tak, aby takový člověk vůbec nemohl být nominován. ALE!

Je Kajínek opravdu vinen? Miloš Zeman, který má, jak hlásají billboardy kolem cest, největší důvěru ze všech politiků a který je suverénním favoritem nadcházejících prezidentských voleb, si myslí, že je Kajínek oběť a dokonce to ztvrdil svou prezidentskou milostí. Co teď na to řekne těch 60% jeho potenciálních voličů?

Abstrahujme nyní na chvíli od osoby Jiřího Kajínka a zeptejme se, zda nemůže nastat situace, kdy je opravdu bývalý, či dokonce i současný, vězeň morálně i osobnostně způsobilý a lidem chtěný, aby na Pražský hrad usedl. Už se to stalo v osobě Václava Havla. Mimochodem, i jeho předchůdce, Gustav Husák, byl odsouzen na doživotí a odseděl si 9 let. 

Co tedy s tím? Věřím, že jedinou pojistkou by i přesto měly zůstat hlasy voličů. Pokud se nenajde 20 poslanců, 10 senátorů nebo 50.000 plnoprávných občanů, potom se nikdy lidé, jako je Jiří Kajínek do skutečné volby dostat nemohou. A i kdyby se to stalo - což jsem záměrně nasimuloval ve hře Prezident 21 - je na nás, na voličích, abychom vybírali své volené zástupce zodpovědně a ne podle okamžitých sympatií, popularity, vzdoru či ve jménu tzv. "menšího zla".

Omlouvám se tímto všem, které jsem znechutil a pobouřil, ale ani nominace vůdce českých satanistů Jiřího Valtra, nácka Tomáše Ortela, souzeného korupčníka Davida Ratha, vyšetřovaného kmotra Ivo Rittiga, gemblerky Věry Bílé, magora Samira Hausera, komunistické trosky Miloše Jakeše a dalších prapodivných kandidátů vás ze židle nezvedla. Tak proto.

Autor: Michal Kracík | středa 31.5.2017 9:43 | karma článku: 12,01 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Michal Kracík

Hostinec na poslední míli

1.12.2016 v 10:28 | Karma: 30,57

Michal Kracík

Bedřich Smetana Superstár

20.11.2016 v 19:25 | Karma: 13,52

Michal Kracík

Halloween keltský

1.11.2016 v 11:22 | Karma: 18,39